Reklama
Reklama
 Seriály & Filmy 

Vánoce v televizi? Nová pohádka s Bohdalkou, Popelka i Přání k mání

22. prosince 2018 16:14
Nová pohádka Zdeňka Zelenky s Jiřinou Bohdalovou, česko-slovenská koprodukční pohádka oceňovaného režiséra Petera Bebjaka, rodinná filmová komedie Víta Karase i nová pohádka pro sluchově hendikepované děti. Česká televize ve svém vánočním vysílání nabídne také premiéru svého Českými lvy ověnčeného koprodukčního filmu Po strništi bos nebo oscarového snímku La La Land. Chybět nebude ani vánoční klasika Tři oříšky pro Popelku, která letos slaví pětačtyřicet let od své premiéry.

Kořenářka Apolena nalezne v obilném lánu odložené novorozeně. Vezme ho k sobě a dá mu jméno Žito. Tak začíná příběh štědrovečerní pohádky Kouzelník Žito, kterou pro Českou televizi natočil Zdeněk Zelenka. „Chtěl jsem odvyprávět příběh, který by měl nepohádkového hrdinu, kterému ovšem život zkomplikují pohádkové bytosti. A také zlí, pochybní lidé, proti kterým náš hrdina musí napnout všechny své síly, aby na konci zjistil, že boj stál za to a že princezna je ta nejlepší obyčejná holka na světě," říká Zdeněk Zelenka, který do role kořenářky Apoleny obsadil Jiřinu Bohdalovou. „Jiřina mi v pohádkách hraje buď odporné babizny, jako tomu bylo v Nesmrtelné tetě či v Boháči a chudákovi, anebo moudré osoby, jako právě v Kouzelníku Žitovi," doplňuje režisér. Jako hlavní představitel se v pohádce objeví Denis Šafařík, pro nějž je Kouzelník Žito první velkou rolí: „Kouzelník Žito má hned několik ponaučení. Dobro vždy zvítězí, i přes to, že už se zdá být všechno ztraceno. Boží mlýny melou pomalu, ale jistě. A nakonec, že jeden člověk je silný, ale dva jsou neporazitelní," říká. Jako princezna se v nové pohádce objeví Anna Kadeřávková: „Je to milá a hodná duše s velkým srdcem, zároveň tak trochu rebelka. I když je princezna, nosí šaty a korunku, nebojí se dobrodružství, miluje třeba jízdu na koni, kterou jsme často natáčeli. Tu jsem si zamilovala i já," říká k natáčení. V dalších rolích se v Kouzelníku Žitovi objeví například Pavel Kříž, Tatiana Vilhelmová, Pavel Liška nebo Petr Kostka.

Další premiérové pohádky České televize se režijně ujal Peter Bebjak, který stál například za úspěšnými projekty Případy prvního oddělení nebo Českým lvem oceněnou minisérií Spravedlnost. V pohádce O zakletém králi a odvážném Martinovi vypráví o tom, jak se princezna Michaela rozhodla najít kouzelnou korunu krále Svaroga, aby s její pomocí uzdravila svého těžce nemocného otce. Hlavní roli si zahrál jeden z nejmladších členů Slovenského národního divadla Richard Autner a začínající herečka Simona Kollárová. „Michaela není úplně typickou představitelkou princezny. Je odvážná, má dobré srdce a nebojí se riskovat svůj vlastní život pro zdraví milovaného otce. Jezdí na koni, umí šermovat, a když si něco vezme do hlavy, nikdo jí to nevymluví," říká o své roli.

„Je to film o tom, čeho jsme schopni dosáhnout, když uvěříme sami sobě," říká režisér Vít Karas o pohádkové komedii Přání k mání. Hravý, stylizovaný příběh vypráví o nejrůznějších podobách lásky, o trampotách Alberta, jednostranně zamilovaného do sestry svého nejlepšího kamaráda. O Albertových rodičích, tvořících varietní duo, a jejich letité lásce vystavené novým zkouškám. Rodičovská láska pak chybí Albertovu spolužákovi Bosákovi, který touží po jediném - po pozornosti a uznání svého bohatého otce. „Je to film o kamarádství, lásce, o odvaze a odhodlání. O tom, že opravdická kouzla existují a že možnost přát si cokoli může být ohromně krásná, ale i velice nebezpečná," popisuje představitel jedné z hlavních rolí Martin Myšička.

O Vánocích nebudou ve vysílání České televize chybět ani Tři oříšky pro Popelku, pohádka, která měla svoji premiéru přesně před pětačtyřiceti lety, 16. listopadu 1973. V následujících letech ji v kinech viděly téměř tři miliony diváků, prodala se do více než třiceti zemí světa a Československá televize ji poprvé odvysílala 24. prosince 1974. Tehdy ji sledovalo 94 % všech diváků u obrazovek. 

Kateřina Malá | StarOnline.cz
KOMENTÁŘE

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a společnou fotografii z dětství

Styl

Stovky tisíc lidí v Česku netuší, že mají nemoc, která hlásí příchod cukrovky

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve

1. Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

2. Hanychová zase šokuje! Tajně vdala a už se pochlubila i snubními prstýnky

3. Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

4. Seriálová hvězda Radim Fiala alias doktor Hanák: Praktikuji rozumný adrenalin

5. Hazard nesnáším. Někdy ale neodolám a sázím, přiznává Andrea Kalivodová