Reklama
Reklama
 Sexy 

Fitness jako životní styl - moderní trend nebo klišé?

07. května 2019 15:57
Když dnes nahlédneme do jakéhokoliv fitness centra, s největší pravděpodobností najdeme ty, kteří řeší redukci nadváhy, nabrání svalů nebo zkrátka to, aby vypadali lépe.

Stejně tak to vypadá na sociálních sítích, které nás zahlcují fotkami bezchybných a dokonale vypadajících žen a mužů. Mnohdy jsou ty fotky tolik upravené, že mají k realitě opravdu daleko. Na to ale většina z nás velmi často zapomíná a nechává se strhnout tímto trendem. Jednoduše máme potřebu se těmto krásným lidem vyrovnat, dost často za každou cenu.

Možná právě vy patříte k lidem, kteří pohrdají fenoménem dnešní doby „fitness“, respektive vším, co je součástí zdravého životního stylu. Protože představa, že trávíte nespočet hodin na běžeckém pásu a konzumujete neustále dokola porci kuřecího masa se suchou rýží, vám spíš nahání husí kůži. Cítíte se přehlceni informacemi, youtubery, motivátory, online trenéry a výživovými poradci? Nejde ani tak o to, jestli uběhnete každý den 10km, zvednete 150kg na bench, nebo budete mít tisíce laiků na dokonale upravené fotce. Pohybová aktivita je jedním z faktorů zdravého vývoje člověka. Je třeba si uvědomit, že tím největším benefitem cvičení jsou především zdravotní přínosy:

Fyzická zátěž má řadu pozitivních účinků, ale ten nejvýznamnější je snížení hladiny krevního cukru-glykemie. Pacienti s diabetes mellitus 2. typu mají v krvi hodně cukru, protože beta buňky slinivky nevytvářejí dost inzulinu, anebo jejich tělo neumí dostatečně inzulin využít. Jestliže cvičíte, svaly glukózu potřebují k činnosti a tím klesá hladina glykemie. Cvičení také pomáhá lidem s diabetem se vyhnout pozdním komplikacím, například srdečním. Pacienti s diabetem mají větší sklon k vývoji ucpávání cév, které způsobuje srdeční příhodu.

Cvičení snižuje riziko srdečních onemocnění. Cvičení posiluje vaše srdce a zlepšuje váš krevní oběh. Zvýšený průtok krve zvyšuje hladiny kyslíku ve vašem těle. To pomáhá snížit riziko srdečních onemocnění, jako je vysoký cholesterol, ischemická choroba srdeční a srdeční infarkt.

Cvičení zlepšuje vaše duševní zdraví a náladu. Během cvičení vaše tělo uvolňuje hormony (endorfiny, serotonin,adrenalin, kortizol, růstový hormon ad.), které mohou zlepšit vaši náladu a cítite se tak uvolněněji. To vám může pomoci zvládat stres a snížit riziko deprese.

Cvičení posiluje vaše kosti a svaly. Pravidelné cvičení pomáhá budovat silné kosti, zvlášť u mládeže. Později může také zpomalit ztrátu hustoty kostí, která přichází s věkem. Činnosti posilování svalů vám mohou pomoci zvýšit nebo udržet svalovou hmotu a sílu.

Cvičení snižuje rizika rakoviny různého typu. Pravidelné cvičení dokáže snížit riziko úmrtí kvůli rakovině nebo návrat nemoci téměř o polovinu. A čím jsou pacienti fyzicky aktivnější, tím silnější efekt cvičení má.

Cvičení zlepší váš spánek. Cvičení vám může pomoci usnout rychleji, a taky lépe a déle spát.

Cvičení zlepší vaše sexuální zdraví. Pravidelné cvičení může snížit riziko erektilní dysfunkce u mužů. U žen může cvičení zvýšit sexuální vzrušení.

Šancí na zlepšení života je několik. Rozhodně nemusíte být fitness nadšencem, stačí začít s malými změnami. Vždycky je možnost postupně je navyšovat. Místo výtahu můžete jít po schodech. Místo poslání e-mailu nebo zprávy kolegovi přes chodbu, jděte za ním do kanceláře. Umyjte si auto sami. Parkujte dál od cíle, než jste zvyklí. Najděte si recepty, které jsou pro vás chutné a příjemné. Osvoboďte se od starostí a běžte s přáteli ven nebo s dětmi na procházku. A myslete na to, že fitness je dlouhodobá cesta a životní cíl, nikoliv dočasná přestávka.  

Kateřina Malá | StarOnline.cz
KOMENTÁŘE

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a společnou fotografii z dětství

Styl

Stovky tisíc lidí v Česku netuší, že mají nemoc, která hlásí příchod cukrovky

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve

1. Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

2. Hanychová zase šokuje! Tajně vdala a už se pochlubila i snubními prstýnky

3. Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

4. Seriálová hvězda Radim Fiala alias doktor Hanák: Praktikuji rozumný adrenalin

5. Hazard nesnáším. Někdy ale neodolám a sázím, přiznává Andrea Kalivodová