Nalaďte se na šumivou vlnu prosecca
Italské prosecco Prosecco je šumivé víno, pro které se střední Evropě užívá výraz sekt. Stejně tak jako francouzské champagne, španělská cava, tak i prosecco je vázáno na konkrétní region původu, a to stejnojmennou malebnou oblast v severní Itálii. Díky nižšímu obsahu alkoholu (11 - 12 %) oproti ostatním vínům je velmi osvěžující a v posledních letech se u nás nepochybně zařadilo mezi nejpopulárnější šumivá vína. Italské slunce opírající se do strmých svahů v kombinaci se specifickou vinnou odrůdou dodává proseccu toliko typickou šťavnatost a lehkost.
Kde se s ním můžete seznámit? Už začátkem září budou mít nejen milovníci prosecca, ale také lidé tímto vínem dosud nepolíbení jedinečnou příležitost rozšířit si své obzory. V neděli 2. září 2018 se v pravé poledne otevřou brány areálu Villy Richter, kde bude zahájen druhý ročník Proseccofestu. O pravou italskou atmosféru se postará skvělá hudba, italské delikatesy a především degustace mnoha vzorků italského prosecca z cca 15 vinařství. To vše bude umocněno romantickým prostředním jednoho z nejstarších vinohradů u nás s výhledem na celou Prahu.
Jak a kde vzniká? Prosecco pochází z oblastí Veneto - Friuli a Venezia Ciulia, tedy z kopcovité části Benátska. Zdejší klima dává vínu jeho nezaměnitelný charakter s typickým slámově žlutým zbarvením a jemným a dlouhotrvající perlením. Pro jeho výrobu se používá odrůda Glera, která je význačná vyšší kyselinkou a svěžím ovocným aroma zelených jablek, hrušek a broskví. Pravé prosecco bývá obvyklé cuvée, tedy směs více odrůd, kde však Glera tvoří minimálně 85 %.
Svěží a lehká chuť těchto šumivých vín je výsledkem moderní metody kvašení vína v tanku, čili ve větších nerezových nádobách, takzvanou charmatovou metodou. Je rychlejší a jednodušší než klasická, neboli šampaňská metoda, při které víno podruhé kvasí přímo v jednotlivých lahvích. Výsledkem je svěží víno s nižším tlakem v lahvi. Další nespornou výhodou je kratší výrobní doba s menší finanční náročností celého procesu, což se odráží také na výsledné ceně, která je oproti šampaňskému daleko přívětivější.
Jak si vybrat? Své prosecco si najde opravdu každý, ať už máte raději sladší vína nebo naopak suchá. Vybrat si můžete od nejtvrdších sektů s nejnižším obsahem cukru s označením Brut, nebo Extra Dry, přes příjemně suché Dry, až po nejsladší Demi-sec.
Na etiketách se v názvu vín mohou vyskytovat také zkratky značící původ vína. • IGT (Indicazione Geografica Tipica) - Víno pocházející z určité oblasti. Italská zkratka značí kontrolovaný původ, nikoliv kvalitu, takže zde můžete nalézt víno jak výjimečné, tak obyčejné. • DOC (Denominazione di Origine Controllata) - víno s kontrolovaným původem z určitého regionu za plnění přísných výrobních podmínek. Kupříkladu výnos vinné révy, zachování původních technologických postupů, doby zrání a dalších podmínek. • DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) - nejvyšší stupeň hodnocení, kterým se označují nejkvalitnější vína. Vína nejen s kontrolou, ale také garancí původu, načež dohlíží speciální komise. • DOP (Denominazione di Origine Protetta) - evropské značení chráněného původu, které v rámci EU postupně nahrazuje značky DOC i DOCG. Zkratka IGT bude obdobně nahrazena označením IGP.
Jak si prosecco nejlépe vychutnat? chuť souzní nejlépe s lehčími pokrmy, například s italskou kuchyní nebo saláty. Rozhodně doporučujeme vyzkoušet prosecco s thajskou, japonskou nebo jinou exotickou kuchyní, budete příjemně překvapeni. Po vzoru Italů je ale pitelné téměř k čemukoliv a v kteroukoliv denní dobu. Prosecco si můžete vychutnat také v míchaných letních drincích, které jsou velice trendy, jako Spritz nebo Bellini.
Nejlépe chutná ledově vychlazené (5 - 7 °C) a podávat by se mělo v chladícím kbelíku s ledem. Po sejmutí drátěné spony, tzv. agrafy odstraníme korek pozvolným kroužením. Pro pravý požitek z vína jej servírujeme v úzkých protáhlých sklenkách typu flétny, v kterých vynikne korálkování bublinek a víno si déle udrží ideální teplotu. V posledních letech je ale stále oblíbenější tvar elegantního tulipánu, který podporuje perlení a zároveň se v něm víno krásně provzdušní a krásně rozvine své vůně a chutě. ⋆