Reklama
Reklama
 České celebrity 

Vojta Dyk a Patricie Fuxová v Lásce z Kateřinic

18. října 2018 16:48
Pro doslovný návrat ke svým kořenům se rozhodla písničkářka a frontmanka dívčí ka-pely Vesna Patricie Fuxová. Ta totiž ve spolupráci s Vojtou Dykem natočila videoklip k písní Láska z Kateřinic, který vypráví neuvěřitelný příběh jejího prapradědečka. Ten totiž jen zázrakem přežil vlastní smrt!

Jako autorka spolupracovala Patricie s takovými umělci, jako jsou Lucie Bílá, Ewa Farna či Václav Neckář, v posledních měsících ale intenzivně pracuje na svém vlastním projektu, který nazvala Vesna. A právě společně se dalšími členkami již 5. listopadu vydá debutové album Pátá bohyně. Předtím se ale rozhodla zveřejnit videoklip k písní Láska z Kateřinic, který je pro ni srdcovou záležitostí. Vypráví totiž podivuhodný příběh jejího prapradědečka. „Píseň Láska z Kateřinic je natočena podle skutečné události osudu prapradědečka Josefa Dřevojánka. Ten měl být v roce 1918 zastřelen ruskou armádou v 1. světové válce. Aby svůj život zachránil, nechal se pohřbít do společného hrobu. Po tři dny sbíral síly, vyhrabal se z něj a započal roční cestu za svou láskou napříč Ruskem až do své země. A to se mu poda-řilo,“ poodkrývá silný rodinný příběh písně Patricie Fuxová.

A zatímco role své praprababičky se zhostila sama Patricie, Josefa Drevojánka ztvárnil ve videoklipu Vojta Dyk. Spolupráci s ním si Patricie nemůže vynachválit. „S Vojtou bylo natáčení neuvěřitelně příjemné. Celou dobu nás bavil svými vtipy. Byla jsem samozřejmě při společných scénách trochu nervózní, protože nemám tolik hereckých zku-šeností, ale Vojtův humor pomohl rozbít veškeré mé obavy,“ svěřila se Patricie, která Dyka o spolupráci požádala prostřednictvím mailu a toho příběh jejího prapradědečka natolik fasci-noval, že s natáčením ihned souhlasil. „Vůbec jsem nečekala, že by na to mohl zareagovat. Ale on byl příběhem fascinován a řekl mi, že to musíme natočit,“ říká Patricie. Ta má z videoklipu ohromnou radost. Natáčení bylo ale velmi náročné. „Vzali jsme to jako výzvu a na place jsme byly až 14 hodin denně. Trvalo to dva a půl dne a dali jsme do toho všechno. Když jsem klip poprvé shlédla, byla jsem na nás pyšná,“ dodává Patricie.

Natáčení si musel užít i Vojta Dyk. Kromě toho, že se Vesna skládá z pěti krásných dam a kromě Patricie ji tvoří houslistka Bára Šůstková, flétnistka Andrea Šulcová, klavíristka Olesya Ochepovskaya a bubenice Markéta Vedralová, klip natáčelo talentované režisérské a ka-meramanské dívčí duo Czech Vibes.

Nutno ale říct, že magický není jenom příběh písničky, ale i místo, kde se videoklip natáčel. To totiž probíhalo na Kouřimsku, kde se nachází staré slovanské hradiště a dle legend je místem, na němž se usídlil Leh, bratr praotce Čecha. „Natáčeli jsme v kryptě sv. Kateřiny, v penzionu Tomáše Waschingera a také v okolní pří-rodě. Místa byla nádherná a příběh natolik silný, že natáčení nakonec připomínalo více film než klip. S Vojtou Dykem jsme na place strávili téměř 14 hodin,“ prozradila houslistka Vesny a zároveň autorka scénáře Bára Šůstková.

Vydáním videoklipu ale pracovní maraton pro Vesnu teprve začíná. Již 5. listopadu totiž vy-chází jejich debutová deska Pátá bohyně. Ta obsahuje 12 písní s tématikou přírody, slovan-ských motivů a ženství. Písně, vycházející z folklóru propojené s elektronikou a klasickou hudbou, nabízí paletu prožitků reflektující naše kořeny. Žánrově se jedná o směsici popu a folkloru, klasické hudby i příměsi elektroniky s inspirací současnými hudebními směry.

Slavnostní křest alba proběhne za přítomnosti nejen Vojty Dyka, ale i mnoha dalších hostů 21. listopadu v rámci hudebně-taneční události pod názvem Vesna: Show v Obecním domě v Praze. A nezůstane jen u křtu. Právě tam totiž Vojta Dyk za doprovodu Symphony Prague orchestru vůbec poprvé vystoupí veřejně.  

Kateřina Malá | StarOnline.cz
KOMENTÁŘE

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a společnou fotografii z dětství

Styl

Stovky tisíc lidí v Česku netuší, že mají nemoc, která hlásí příchod cukrovky

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve

1. Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

2. Hanychová zase šokuje! Tajně vdala a už se pochlubila i snubními prstýnky

3. Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

4. Seriálová hvězda Radim Fiala alias doktor Hanák: Praktikuji rozumný adrenalin

5. Hazard nesnáším. Někdy ale neodolám a sázím, přiznává Andrea Kalivodová